Active & fun

Active & fun

Da je gibanje za zdravje pomembno vemo vsi. Pa vendar nam dejstva, da gibanje spodbuja kreativnost, povečuje samozavest, zmanjša tesnobnost, izboljšuje spomin in produktivnost, hitro izpuhtijo iz glave, kadar se nas loti Lenobna zverina. A ni ga boljšega kot da se odpravimo v naravo v družbi, ki jo vzamemo s seboj ali spoznamo na izletu.
Prepustimo se enim najbolj terapevtskih živali, kar jih svet pozna in spoznamo tisoče skrivnosti konj (Ali ste vedeli, da konji dremajo stoje? Da je njihovo kopito iz enakega materiala kot človeški nohti? Da imajo največje oko od vseh kopenskih sesalcev, njihovo uho pa sestavlja kar 16 mišic?…).
Zgolj pol ure stran od pristnega stika z živaljo pa nas čaka pristen stik z adrenalinom. Bolj ali manj divji, kakršnegakoli bomo v objemu Pohorja pač izbrali. Ni pomembno. Pomembno e, da se družimo, se zabavamo in naredimo nekaj zase. Za želodčke pa bodo poskrbele dobrote štajerskih okusov.

115,00

Količina:

SKU active-fun Categories , , , , , , , , , , , , , Tag

TRAJANJE: 1 dan

Cena vključuje vse stroške organizacije, prehrane, pijače, prevoza in dveh vodnikov, kot tudi vse vstopnine in dodatne stroške na poti.

VODNIK: da

PROGRAM:

9:00

Zbor v Mariboru, na avtobusni postaji in vožnja po stari cesti skozi Maribor do Pesnice. Srečanje z vodnikom, povzetek dnevnega programa.

Kraj Pesnica pri Mariboru, danes krajevno občinsko središče, obstaja uradno šele od leta 1945, čeprav sta se tako že dolgo prej imenovali pošta in železniška postaja. Mladi kraj se je oblikoval in razširil v bližini novozgrajene železniške proge sredi 19. stoletja. S pesniške železniške postaje so na cesarski Dunaj na veliko vozili slovenskogoriška jabolka, kar potrjuje, da je bila železnica za kraj zelo pomembna razvojna iztočnica. Sedanja Pesnica pri Mariboru združuje dela naselij Jelenče in Ranca. V novejšem času se je naselje ob prometni cesti Maribor-Šentilj precej razširilo, a še vedno zadržalo značilnosti razložene in razpotegnjene vasi. Iz že omenjene prometnice sega Pesnica pri Mariboru na obe sosednji slemeni. Na vzhodni vzpetini prehaja v Jelenče, na zahodu pa se na najvišjem vrhu stika z Ranco. Po letu 1945 je bilo zgrajenih veliko stanovanjskih hiš, Pesnica pri Mariboru pa postaja za stanovanjske investicije zanimiva tudi v novejšem času.

Na širšem pesniškem območju prevladuje razdrobljena posest. Manjši posestniki so morali iskati zaposlitev v industriji v bližnjem Mariboru in nekateri tudi v Sladkem Vrhu. Naravne danosti v kmetijstvu ne omogočajo dostojnega preživetja, zato se razvijajo dopolnilne in druge dejavnosti. Možnosti za zaposlovanje v kraju so majhne. V preteklosti je bila velik problem oskrba z vodo, zlasti pitno. Večji del Pesnice se širi ob glavni cesti in je naslonjen na zahodno pobočje doline Cirknice. Meliorirano dno doline je deloma vlažno. Naselje je postalo samostojno po letu 1945, prej je bilo sestavni del Rance. Leta 1971 je imela Pesnica pri Mariboru 16,4 %, leta 1991 pa okoli 5,5 % kmečkega prebivalstva. Po letu 1980 je bilo zgrajenih več stanovanjskih hiš in javnih poslopij. Več kot 10 % aktivnega prebivalstva je zaposlenega zunaj kmetijske dejavnosti.

9:45 – 13.00

Prihod do konjeniškega društva Pesnica, kjer nas v vajeti prevzamejo izkušeni člani društva, trenerji in jahalni učitelji. Spoznavali bomo navade živali, jahali v maneži (tudi začetniki) in na terenu. Po športnih aktivnostih in zabavnih igrah pa se bomo na pikniku okrepčali z lokalnimi dobrotami.

Konjeniško društvo Pesnica je bilo ustanovljeno leta 1990. Po ustanovitvi so najprej načrtno pristopili k strokovnemu usposabljanju kadra, predvsem preko seminarjev Konjeniške zveze in konjeniške akademije. Kmalu pa so pričeli tudi s šolami jahanja in tudi pripravo konj za tekmovanja.
Pri učenju dajejo velik poudarek veterini, psihologiji konja in dresuri. Brez tega širšega poznavanja konja, tečajnik tudi ne more uspešno opravit zaključnega izpita.
Člani društva se zbirajo predvsem iz ljubezni do konj in zaradi druženja, tako ob jahanju v maneži in seveda najraje ob enodnevnih in večdnevnih terenskih ježah. Društvo šteje okrog 100 članov, v hlevu pa je 20 konj. Ukvarjajo se z jahalno šolo, šolanjem in prevzgojo konj, terenskim jahanjem, turističnim jahanjem, konjeniškimi igrami, vzrejo konj, terapevtskim jahanjem. Ponujajo penzione za konje ter prostor za piknike.

13:00 – 17:00

Po pikniku se bomo odpeljali pod Pohorje in za kondicijo poskrbeli s krajšim pohodom do adrenalinskega parka.

V adrenalinskem parku na Pohorju nas bo pričakal adrenalinski vodnik, ki nam bo pokazal kako varno zganjati norčije na orjaški gugalnici, ali se povzpeti na orjaški stolp. Z letnimi sankami se boste v nedogled spuščali do vznožja Pohorja.
Ob 17.00 se bomo povzpeli na trikotno jaso (komur bodo moči opešale bo lahko uporabil sedežnico). Trikotna jasa leži nad hotelom Arena ob Višinskem poligonu, kjer je čudovit pogled na mesto Maribor in na okoliške vinorodne griče severovzhodne Slovenije. Je izjemno priljubljena pohodniška točka. Kdor bi rad s pogledom objel Maribor in štajersko se mora samo ozreti v dolino.
V Koči na Trikotni jasi vas bodo pogostili z zgodnjo večerjo, primerno športnim dogodivščinam (Pohorski pisker in domača jabolčna pita). Če boste še pri močeh, pričakajte sončni zahod na vrhu Pohorja, kamor se lahko vzpnete peš (dobro uro hoje od Trikotne jase naprej) ali z gondolo.

20:30 -…

Zbor pod gondolo in odhod nazaj v Maribor na avtobusno postajo.

Cena

Skupina od 5 do 10 oseb 115€ /osebo
Skupina od 15 do 20 oseb 95€ / osebo
Skupina od 30 do 50 oseb 75€ / osebo

Scroll to Top