Festival najstarejše vinske trte na svetu Stara trta

Festival najstarejše vinske trte na svetu Stara trta

Obiščite edinstven, tradicionalen Festival Stare Trte v Mariboru, kjer kraljuje že več kot 400 let. Stara trta je preživela vojno, požare in je danes ponosna predstavnica hrama vinske tradicije in kulture Maribora. Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu. Zabava z odlično živo glasbo, pestro ponudbo kulinarike in raznovrstnih vin ter druge pijače. Prepustite se zabavi in vse ostalo prepustite vašemu vodniku in prevozniku.

25,0030,00

Količina:

SKU stara-trta Categories , , , , , , , , , , , , , Tag

TRAJANJE: 1 dan

CENA:

  • Zbirno mesto: Piran
    30,00€ / osebo
  • Zbirno mesto: Lipnica (AUT)
    25,00€ / osebo

Skupina 40-50 ljudi

VODNIK: da

PROGRAM:

9:00

Odhod iz dogovorjenega postajališča.

9:45-11:00

Vožnja po avtocesti vse do Maribora in izstop potnikov v centru Maribora, pri Turistično Informacijskem Centru (TIC). Tam nas pričaka naš vodnik in nas popelje na dvourno pot, kjer si med drugim ogledamo in spoznamo Frančiškansko cerkev, Mariborski grad, Kužno znamenje, Rotovž – mestna hiša, Slovensko narodno gledališče Maribor in seveda tudi Lent.

11:45

Na Lentu se razidemo z vodičem in se končno prepustimo vrvežu Festivala Stare trte. Odlična ponudba kulinarike in vina je okronana še s koncerti, ki se ta dan odvijajo na Lentu. Pri Hiši Stare trte se bo ta dan odvijala prireditev okronanja nove Vinske kraljice Mariborskega vinorodnega podokoliša.

Ob dogovorjeni uri se dobimo na začetni točki našega izleta po Mariboru, pri TIC-u, se vkrcamo na avtobus in odpravimo na vožnjo domov.

KAJ JE FESTIVAL STARE TRTE?
Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Trti, ki nas – Mariborčane, Štajerce in Slovence – navdaja s ponosom, našim obiskovalcem pa razgrne tančico skrivnosti o izjemno bogati vinogradniški tradiciji ter uspešnih zgodbah štajerskih vinarjev. Na Festivalu Stare trte boste imeli priložnost spoznati najboljše štajerske in slovenske vinarje. Vabljeni v hram slovenske vinogradniške tradicije in kulture, Hišo Stare trte, na tematske vinsko-kulinarične večere ali na festivalske stojnice, kjer boste lahko ob zabavnem programu pokušali odlično žlahtno kapljico lokalnih pridelovalcev. Festival Stare trte je popolno doživetje tako za ljubitelje pristnih, tradicionalnih dobrot kot tudi za ta prave gurmane. Za vrvež na mestnih ulicah in trgih pa skrbijo sirarji in čebelarji, praznik ekoloških kmetij, kuhanje v kotličih in druga kulinarična ponudba festivalskih stojnic.

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in središče Mestne občine Maribor. Je univerzitetno in metropolitansko mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije. Maribor je Evropska prestolnica kulture leta 2012 in bo evropska prestolnica mladih 2013. V letu 2012 je gostil tudi evropsko mladinsko šahovsko prvenstvo. Mesto se je razvilo ob reki Dravi, pod tamkajšnjim gradom. Prva omemba gradu sega v leto 1164.

Grad se je imenoval Marchburg, kar v prevodu pomeni grad v marki (marka je bila obmejna grofija). Grad je stal na hribu Piramida, tik nad mestom.
Naselbina ni nastala pod samo trdnjavo; prvič zaradi pristave pod gradom in drugič zaradi močno zamočvirjenega jugozahodnega območja. Naselbina je nastala vzdolž današnje Koroške ceste z iztekom v današnji Glavni trg, na katerem sta se srečali pomembni poti iz Koroške proti Ptuju in iz Ljubljane proti Gradcu. Prva omemba naselja Maribor je iz leta 1204. Omenjen je trg, ki stoji ob gradu. Leta 1254 je trg dobil mestne pravice. Z zmago Rudolfa Habsburškega nad Otokarjem II. leta 1278 se je začelo mesto naglo razvijati. Maribor je kljuboval obleganjem Matije Korvina leta 1480 in 1481 ter obleganjem Otomanskega cesarstva leta 1532 in 1683.
Mesto je ostalo pod oblastjo Habsburške monarhije vse do leta 1918.
Danes je v mestu vrsta institucij nacionalnega pomena. Tukaj imajo sedež Univerza v Mariboru, Institut informacijskih znanosti – IZUM, Nova KBM, Zavarovalnica Maribor, SNG Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor in Mariborska nadškofija. Prav tako imajo v mestu sedež nacionalne institucije, kot so Pošta Slovenije, Slovenski podjetniški sklad, Javna agencija Republike Slovenije za energijo in Agencija za železniški promet.

Maribor je središče slovenske Štajerske in sedež Podravske regije ter vzhodne kohezijske regije z nadvse ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti, ob reki Dravi, med Pohorjem, Kozjakom in Slovenskimi goricami, med Dravsko dolino in Dravskim poljem.

Na pročelju Hiše Stare trte v osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, že več kot 400 let korenine globoko poganja Stara trta, najstarejša trta na svetu. Hiša je bila sezidana v 16. stoletju in vse do danes na južni strani, ki gleda proti reki Dravi, ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb. Hiša je bila nekoč del mestnega obzidja, kjer so se nemalokrat odvijali srditi boji med branilci mesta in napadalci. V srednjem veku je Hišo večkrat zajel požar, a je trdoživa »žametovka« posajena pred njo preživela do današnjih dni. Do živega ji ni prišlo niti bombardiranje med drugo svetovno vojno, četudi je bila Hiša delno porušena. Danes je v Hiši Stare trte hram vinske tradicije in kulture Maribora, Štajerske in Slovenije z vodenimi ogledi bogate vinske dediščine in muzejskih eksponatov. Obiskovalcem mesta je na voljo tudi priročen turistično informacijski center. Hiša Stare trte prav tako nosi častni sedež slovenskih in mednarodnih združb, zapriseženih čaščenju vina in vinske kulture: Združenja častivrednih vinskih konventov sv.Urbana, Združenja evropskega reda vitezov vina, Združenja slovenskega reda vitezov vina in Združenja predstavnic slovenskih in mariborskih vinskih kraljic. V Hiši Stare trte so obiskovalcem na voljo vinoteka in degustacijski prostor vrhunskih vin iz mariborskega vinorodnega podokoliša ter trgovina spominkov in izvrstnih slovenskih čokolad. Čez vso leto se v Hiši odvijajo številne prireditve z vinsko in kulinarično tematiko. V poletnih mesecih lahko posedite na vinskem vrtu in v družbi odličnega štajerskega vina uživate ob pogledu na častitljivo “vinsko kraljico”.

Scroll to Top