Po križevi poti

Po križevi poti

Skupine 4-10 oseb 49,99€ / osebo
Možna organizacija prevoza proti doplačilu.

Enodnevna pravljica, kjer se prepletata zgodovina in religija območja v spremljavi domače žlahtne kapljice in dobre hrane. Odkrijte Križev pot na Gorco, romarsko pot, ki je vzbudila pozornost duhovnih popotnikov vsega sveta, hkrati pa si oglejte najlepše in najzanimivejše verske objekte mesta Maribor. Zgodbo verske zgodovine zaključite v hiši, kjer prebiva najstarejša vinska trta na svetu.

49,99

Količina:

SKU po-krizevi-poti Categories , , , , , , , , , , , , , , Tag

TRAJANJE: 1 dan

VODNIK: da

PROGRAM:

10:00

Pričetek programa v Malečniku, zbirno mesto po dogovoru (v primeru organiziranega prevoza, pri postanek pri Črnem Baronu)

Vzhodno od Maribora, med reko Dravo in Pesniško dolino se razprostira kraj Malečnik. Prav tukaj se pričnejo vinorodni griči in so kot nekakšna vrata v Slovenske gorice. Kraj sestavljajo zaselki; Malečnik, Vodole, Hrenca, Celestrina, Trčova, Metava, Nebova, Ruperče in Grušova. Skupaj devet naselij z 959 gospodinjstvi. Tod živi na površini 1800 hektarjev 2700 ljudi. Kmetije se ukvarjajo predvsem z vinogradništvom in sadjarstvom. Kraj ponuja obilo dobrot v številnih vinotočih in turističnih kmetijah, saj tod poteka mariborska vinska cesta. Reka Drava daje pečat kraju in obenem nudi številne možnosti za rekreacijo in sprostitev. Sredi Malečnika, pa se nad farno cerkvijo vzpenja hrib Gorca z istoimensko romarsko cerkvijo na vrhu. Cerkev je posvečena devici Mariji in je bila zgrajena leta 1517. Romarska in izletniška točka je priljubljena tudi zaradi čudovitega pogleda na Pohorje, Boč, Donačko in Ptujsko goro ter Dravsko polje.

10:15

Nekaj minutni vzpon do Župnije Sv.Petra, kjer sledi ogled čudovite cerkve.

Župnija Sv. Petra pri Mariboru sega v leto 1236, ko se prvič omenja kot župnija Sv. Petra na skali. Župnik pa se prvič omenja 1338. Prvotna cerkev je bila romanska in je bila zgrajena na istem mestu. Ker pa je Drava imela svoj tek mimo tega hriba, kjer je zdaj cesta, je zaradi poplav in spodjedanja hriba, bilo nevarno za temelje cerkve. Šempeterčani so organizirali prošnje procesije in nevarnost je minila. Kasneje so cerkev barokizirali in današnja je dobila pravo podobo v 18. Stoletju pod vodstvom župnika Janeza E. Sittticha.

Budno oko romarja, ki vstopi v cerkev opazi prelep križev pot Tunnnerja in učencev, ki je bil najprej v kapelicah po pobočju. Glavni oltar je delo Flurerja in prikazuje izročitev ključa apostolu Petru. Pod oltarjem so relikvije rimskega mučenca Favstina. V stranskem oltarju pa relikvije škofa Slomška. Čudovite orgle pa so delo mojstra Brandla iz Maribora. Znamenitost tega kraja je križev pot, ki so ga pred nekaj leti obnovili in ga je dal pozidati takratni župnik Marko Glazer v 19. Stoletju. Romarji dnevno prihajajo na sprehod mimo kapelic ali romarske skupine v postnem času, ki molijo križev pot. Na hribčku romar opazi obnovljeno cerkev Device Marije na Gorci, ki je iz leta 1493. V glavnem oltarju je kip Marije Pomočnice z Jezusom. Na stropu je vidna poslikava angelov z imeni iz lavretanskih litanij. Po steni pa podobe iz Marijinega, Jezusovega in Jožefovega življenja. Na obodu so romarji z Marijo, med njimi tudi škof Slomšek in župnik Glazer. Obnovljene orgle so delo mojstra Brandla. V Grušovi je še kapela Kristusa Kralja, ki sta jo zgradila 1850 brata Fras, kasneje jo je prevzel Maks Damiš st., po njegovi smrti pa sin Maks Damiš. Župnik Alojzij Žalar je uvedel nedeljske sv. Maše v kapeli in zato je bil obisk vernikov vedno zelo dober.

11:00

Nadaljujemo po Križevem potu, znani romarski poti,ki vodi mimo 14 kapel, vse do Marijine cerkve na Gorci, kjer se nahaja tudi zadnja kapelica.

Križev pot je »pobožnost v spomin na pot Jezusa Kristusa s križem«. Že v starem veku so romarji v Jeruzalem hodili po Jezusovi poti na Kalvarijo. Med križarskimi vojnami so to obliko pobožnosti prenesli v Evropo, širili jo zlasti frančiškani, npr. v času posta.
Na vzpetinah blizu mest so bile razvrščene postaje; pozneje so podobe s križi nameščali tudi v cerkvah. Križev pot je bil pogosto predmet umetniških upodobitev. Krajani Malečnika smo poleg vseh znamenitosti zelo ponosni tudi na zelo poseben križev pot, ki je nastal v 19. stoletju. Križev pot uvrščamo med standardno opremo katoliških cerkva in nam prikazuje Jezusovo trpljenje. Poleg tega predstavlja tudi molitev, ki jo katoliki molijo, ko se ustavijo pri vsaki izmed štirinajstih postaj oziroma slik in se spominjajo tega trpljenja. Križev pot je predstavljen v obliki kapelic, ki stojijo ob vznožju hriba do vrha, kjer stoji cerkev. Sestavljen je iz štirinajstih kapelic, ki jih je dal leta 1847 pozidati takratni župnik Marko Glaser. Leta 1871 jih je s freskami okrasil Jakob Brollo. Kapelice so bile v celoti prenovljene in osvetljene leta 2007. Na poti je postavljenih tudi več klopi, ki vabijo k uživanju v naravi, molitvi, počitku in romanju k Mariji na Gorco. Kapelice se nizajo po pobočju Gorce. Pred drugo kapelico je postavljen zanimiv kamnit piramidast spomenik, ki so ga leta 1817 postavili v spomin na župnika M. Breznika, ki ga je na poti do cerkve točno na tem mestu doletela smrt. Zadnjih nekaj kapelic se nahaja na pokopališču in obkrožajo Marijino cerkev na Gorci. Med zanimivejšimi je kapelica s kiparsko upodobitvijo prizora treh križanih.

13:00

Po ogledih se spustimo spet k vznožju Gorce, do Črnega Barona, kjer nas pričakajo s kosilom. Po kosilu, prosti čas za sprostitev, kavico,…

Po bližnji poti iz Maribora proti Lenartu in Murski Soboti, natančneje v Malečniku, najdete Pizzerio Črni Baron, obdano z zelenjem v naravnem domačem okolju ob bistrem potoku z urejenim parkiriščem in veliko otroško deželo s številnimi igrali, v sprehajalnem parku pa ob mirnem ribniku najdete tudi mini živalski vrt.
V naravnem domačem okolju in intimnem ambientu, nam nudijo hrustljavo sočne pizze ter domačo hrano; najem konferenčne sobe; organizacijo praznovanja za rojstne dneve; prenočišča v dvoposteljnih sobah in apartmajih; pokrito lesno teraso s parkom; otroško deželo in mini živalski vrt; zimski vrt ter izurjen team z 20 letno tradicijo

16:00

Sledi popoldanski ogled mesta Maribor in njegovih največjih znamenitosti. Po koncu ogleda se ustavimo v Hiši Stare Trte, kjer kraljuje najstarejša vinska trta na svetu. Pripravijo nam vodeno degustacijo izbranih vin, s čimer se naš dan zaključi.

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in središče Mestne občine Maribor. Je univerzitetno in metropolitansko mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije. Maribor je Evropska prestolnica kulture leta 2012 in bo evropska prestolnica mladih 2013. V letu 2012 je gostil tudi evropsko mladinsko šahovsko prvenstvo. Mesto se je razvilo ob reki Dravi, pod tamkajšnjim gradom. Prva omemba gradu sega v leto 1164. Grad se je imenoval Marchburg, kar v prevodu pomeni grad v marki (marka je bila obmejna grofija). Grad je stal na hribu Piramida, tik nad mestom.
Naselbina ni nastala pod samo trdnjavo; prvič zaradi pristave pod gradom in drugič zaradi močno zamočvirjenega jugozahodnega območja. Naselbina je nastala vzdolž današnje Koroške ceste z iztekom v današnji Glavni trg, na katerem sta se srečali pomembni poti iz Koroške proti Ptuju in iz Ljubljane proti Gradcu. Prva omemba naselja Maribor je iz leta 1204. Omenjen je trg, ki stoji ob gradu. Leta 1254 je trg dobil mestne pravice. Z zmago Rudolfa Habsburškega nad Otokarjem II. leta 1278 se je začelo mesto naglo razvijati. Maribor je kljuboval obleganjem Matije Korvina leta 1480 in 1481 ter obleganjem Otomanskega cesarstva leta 1532 in 1683.
Mesto je ostalo pod oblastjo Habsburške monarhije vse do leta 1918.
Danes je v mestu vrsta institucij nacionalnega pomena. Tukaj imajo sedež Univerza v Mariboru, Institut informacijskih znanosti – IZUM, Nova KBM, Zavarovalnica Maribor, SNG Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor in Mariborska nadškofija. Prav tako imajo v mestu sedež nacionalne institucije, kot so Pošta Slovenije, Slovenski podjetniški sklad, Javna agencija Republike Slovenije za energijo in Agencija za železniški promet.
Maribor je središče slovenske Štajerske in sedež Podravske regije ter vzhodne kohezijske regije z nadvse ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti, ob reki Dravi, med Pohorjem, Kozjakom in Slovenskimi goricami, med Dravsko dolino in Dravskim poljem.

Na pročelju Hiše Stare trte v osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, že več kot 400 let korenine globoko poganja Stara trta, najstarejša trta na svetu. Hiša je bila sezidana v 16. stoletju in vse do danes na južni strani, ki gleda proti reki Dravi, ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb. Hiša je bila nekoč del mestnega obzidja, kjer so se nemalokrat odvijali srditi boji med branilci mesta in napadalci. V srednjem veku je Hišo večkrat zajel požar, a je trdoživa »žametovka« posajena pred njo preživela do današnjih dni. Do živega ji ni prišlo niti bombardiranje med drugo svetovno vojno, četudi je bila Hiša delno porušena. Danes je v Hiši Stare trte hram vinske tradicije in kulture Maribora, Štajerske in Slovenije z vodenimi ogledi bogate vinske dediščine in muzejskih eksponatov. Obiskovalcem mesta je na voljo tudi priročen turistično informacijski center. Hiša Stare trte prav tako nosi častni sedež slovenskih in mednarodnih združb, zapriseženih čaščenju vina in vinske kulture: Združenja častivrednih vinskih konventov sv.Urbana, Združenja evropskega reda vitezov vina, Združenja slovenskega reda vitezov vina in Združenja predstavnic slovenskih in mariborskih vinskih kraljic. V Hiši Stare trte so obiskovalcem na voljo vinoteka in degustacijski prostor vrhunskih vin iz mariborskega vinorodnega podokoliša ter trgovina spominkov in izvrstnih slovenskih čokolad. Čez vso leto se v Hiši odvijajo številne prireditve z vinsko in kulinarično tematiko. V poletnih mesecih lahko posedite na vinskem vrtu in v družbi odličnega štajerskega vina uživate ob pogledu na častitljivo “vinsko kraljico”.

Cena

Skupine 4-10 oseb 49,99€ / osebo

Scroll to Top