Radosti vinskih kmetij

Radosti vinskih kmetij

Čudovita zgodba o nastanku vinske ceste v obliki srca, ki nam jo bodo pripovedovali ponudniki lokalnih specialitet na poti, ki jo bomo prevozili in prehodili. Prepustite se lokalnim navdušencem in ustvarjalcem skozi enkratno vinsko pohodno dogodivščino, kjer boste obiskali več izletniških kmetij na območju. Ogledali si boste muzej vinske kulture, ki ga ne najdete nikjer drugje, se najedli lokalnih specialitet in pili odlična vina, katerih zgodbe o nastanku vam bodo pričarali gospodarji posestev sami. Srčnost prebivalcev območja se izraža v lepoti narave in eni največjih znamenitosti v Sloveniji – cesti v obliki srca.

79,99

Količina:

SKU radosti-vinskih-kmetij Categories , , , , , , , , , , , , , , Tag

TRAJANJE: 1 dan

Cena vključuje vse stroške organizacije, prehrane, pijače, prevoza in vodnika za ves čas izleta, kot tudi vse vstopnine in dodatne stroške na poti.

VODNIK: Da

PROGRAM:

9:00

Zbor v Mariboru, pred Turistično informacijskim centrom ob 9:00 uri zjutraj. Srečanje z vodnikom, povzetek dnevnega programa.

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in središče Mestne občine Maribor. Je univerzitetno in metropolitansko mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije. Maribor je Evropska prestolnica kulture leta 2012 in bo evropska prestolnica mladih 2013. V letu 2012 je gostil tudi evropsko mladinsko šahovsko prvenstvo. Mesto se je razvilo ob reki Dravi, pod tamkajšnjim gradom. Prva omemba gradu sega v leto 1164. Grad se je imenoval Marchburg, kar v prevodu pomeni grad v marki (marka je bila obmejna grofija). Grad je stal na hribu Piramida, tik nad mestom.

Naselbina ni nastala pod samo trdnjavo; prvič zaradi pristave pod gradom in drugič zaradi močno zamočvirjenega jugozahodnega območja. Naselbina je nastala vzdolž današnje Koroške ceste z iztekom v današnji Glavni trg, na katerem sta se srečali pomembni poti iz Koroške proti Ptuju in iz Ljubljane proti Gradcu. Prva omemba naselja Maribor je iz leta 1204. Omenjen je trg, ki stoji ob gradu. Leta 1254 je trg dobil mestne pravice. Z zmago Rudolfa Habsburškega nad Otokarjem II. leta 1278 se je začelo mesto naglo razvijati. Maribor je kljuboval obleganjem Matije Korvina leta 1480 in 1481 ter obleganjem Otomanskega cesarstva leta 1532 in 1683.

Mesto je ostalo pod oblastjo Habsburške monarhije vse do leta 1918.

Danes je v mestu vrsta institucij nacionalnega pomena. Tukaj imajo sedež Univerza v Mariboru, Institut informacijskih znanosti – IZUM, Nova KBM, Zavarovalnica Maribor, SNG Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor in Mariborska nadškofija. Prav tako imajo v mestu sedež nacionalne institucije, kot so Pošta Slovenije, Slovenski podjetniški sklad, Javna agencija Republike Slovenije za energijo in Agencija za železniški promet.

Maribor je središče slovenske Štajerske in sedež Podravske regije ter vzhodne kohezijske regije z nadvse ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti, ob reki Dravi, med Pohorjem, Kozjakom in Slovenskimi goricami, med Dravsko dolino in Dravskim poljem.

9:10 – 10:00   

Vožnja skozi obmejno Zgornjo Kungoto proti Plačkemu vrhu in pohod do razglednega stolpa na Plačkem stolpu (panorama Slovenskih Goric). Odlična priložnost za fotografiranje in uživanje v, kot pravijo domačini »najlepšem razgledu v slovenskih goricah«.

Plački vrh je 510m visok hrib in se nahaja severno od Zgornje Kungote ali zahodno od Šentilja. Razgledni stolp na vrhu je visok 28m. Z njega je lep razgled daleč v Avstrijo,do Prekmurja in celo do hrvaške meje.

10:30 – 12:30 

Pot do znamenite vinske ceste v obliki srca, razgled po okolici in degustacija izbranih vin s prigrizki na Izletniški kmetiji direktno na točki.

Srce med vinogradi je trenutno ena najbolj znanih slovenskih znamenitosti – tudi zato, ker si jo lasti marsikdo. Obiskali bomo turistično kmetijo Dreisiebner (tri sedmice), od koder je cesto v obliki srca mogoče videti. Srce med vinogradi na Špičniku je v zadnjem času poželo ogromno pozornosti iz več razlogov – recimo zato, ker se je tam poročil član zvezdniškega dueta 2Cellos, pa zato ker so Francozi z njim oglaševali svoje vinograde.

15:00 – 17:00

Ogled vinogradniškega muzeja Kebl v bližini.

Vinogradniški muzej Kebl se nahaja sredi vinorodnega okoliša Svečinskih goric na Slatini, tik ob meji z Avstrijo, v občini Kungota. KEBL je ime vzpetine – hribčka, na vrhu katerega je stara cimprača, skrivnostno obdana z gozdom. Le z ene strani je svet odprt za pogled na daljne kozjaške gozdove in bližnje vinograde pod seboj. Skozi vejevje na severni strani mežika avstrijska vinska cesta. So torej tik ob prometni vinski cesti, pa vendar jim ambient stare hiše in njene okolice nudi občutek samotnosti in odmaknjenosti v nek drug davni čas in prostor. 200 let stara obnovljena viničarija pod upravljanjem TD Svečina, nosi drugačna sporočila. S svojo etnološko zbirko, ki pričara življenje vinogradnika in viničarja nekaj stoletij nazaj, je priložnost za pridobivanje novih vedenj o njihovi preteklosti za staro in mlado.

17:30 – 20:00

Ogled vinogradniškega posestva Leber in degustacija njihovih proizvodov zavita v pripoved o trudu, želji in uspehu kmetije. Sledi večerja pripravljena iz lokalnih dobrot.

20:00 – …

Odhod nazaj v Maribor in konec programa.

Cena

Skupina od 5 do 10 oseb 79,99€ /osebo
Skupina od 15 do 20 oseb 69,99€ / osebo
Skupina od 30 do 50 oseb 59,99€ / osebo

Scroll to Top