Štajersko nebo

Štajersko nebo

Štajerska deželica res da ni velika, a ima skrite zaklade na vsakem ovinku. Dovolite nam, da vas popeljemo na lov za kulinaričnimi, vinskimi, dišečimi zakladi, vse na najvišjem nivoju kakovosti in odnosa do gostov. Krmarili bomo ob vznožju Pohorja in spoznali vplive različnih delov tega štajerskega velikana. Na eni strani luksuz in vrhunski hotel, na drugi strani prostrana polja vijolične barve…vrhunska vina, tudi vino najstarejše vinske trte na svetu, kraljice vseh vin! Vrhunec kulinarične zgodbe v skritem kotičku Pohorja, pod prav posebno lipo in skrivnostno vino nekdanjega samostana. Bio, eko in naravi prijazno bomo jedli, spoznali krave, ki jim je v življenju res lepo.

333,00

Količina:

SKU stajersko-nebo Categories , , , , , , , , , , , , , ,

TRAJANJE: 2 dni (1 nočitev)

VODNIK: delno

PROGRAM:

1.DAN

12:00

Namestitev v Hotelu Habakuk 4*

Hotel Habakuk vam v neokrnjeni naravi na obronkih pohorskih gozdov nudi uživanje v vrhunsko opremljenih sobah, wellness & spa centru Babor, sodobno opremljenem kongresnem centru ter restavraciji in baru s številnimi lokalnimi specialitetami.

12:30

Organiziran prevoz do Starš – Dežela sivke, ogled pridelave sivke, nabiranje sivke, delavnica izdelave raznih produktov iz sivke.

Polja sivke s svojo čudovito vijolično barvo in svežim vonjem enostavno očarajo. Polna cvetočih grmičkov privabljajo metulje, čmrlje in čebelice, ki letajo iz cveta na cvet in se omamljajo od eteričnega olja sivke, ki dehti v zraku. Ob teh prizorih se vidimo nekje v Provansi s klobukom na glavi in košaro v rokah sprehajajoč se med grmički sivke v sončnem toplem dnevu. Vendar vam tokrat ni potrebno vse do Provanse. Vse to lahko doživimo tudi v bližini Maribora, v Staršah na Dravskem polju, na Kmetiji Selinšek.

15:00

Odhod do Izletniške kmetije Markuš – Vina Oskar. Ogled kleti, hladno kosilo in degustacija vrhunskih vin.

Klet vina Oskar, predstavlja družinsko vinogradniško posestvo, ki je začelo resno vinsko zgodbo šele pred dvanajstimi leti. Njihova zgodba izhaja iz vinograda, kjer si prizadevajo pridelati le vrhunsko grozdje, ki jim omogoča proizvodnjo vin z izraženim štajerskim poreklom, ter sortno prepoznavnostjo. Njihov stil so karakterna vina, ki so hkrati všečna in moderna. V lasti imajo 7ha vinograda in pridelajo okoli 40000 litrov vina letno. Sortna sestava našega vinograda je 40% Laškega Rizlinga, 25% Rumenega Muškata, 20% Šipona in 15% Sauvignona.

17:00

Povratek v hotel, prosti čas do večera.

19:30

Odhod proti Tinjski gori, kjer preživimo cel večer. Na domačiji Gora pod lipo so za nas organizirali kulinarično in vinsko pravljico, ki se ji prepustimo do poznih ur. Po želji skupine povratek v hotel in nočitev.

Vrhunske sestavine iz lokalnega okolja so osnova pri pripravi kulinarične zgodbe Gore pod lipo. Poseben poudarek namenjajo zdravi prehrani in kreativnosti pri pripravi novih jedi. Za vas v Gori pod lipo kulinarilno kraljuje kuharski mojster Andrej Kuhar. Poleti lahko pri njih, na vznožju Pohorja pomežiknete soncu in prisluhnite ptičjemu petju, pozimi pa se lahko pogrejete v kotičku ob kaminu. Domačija Gora pod lipo je bila leta 2014 proglašena za Naj Domačijo. Pridelujejo mirna in peneča vina s pridihom terroiarja.

2.DAN

Zajtrk v hotelu

10:00

Odhod do centra mesta Maribor, krajši ogled mesta in postojanka v Hiši Stare trte, najstarejše vinske trte na svetu. Ogled zbirke in degustacija vrhunskih vin.

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in središče Mestne občine Maribor. Je univerzitetno in metropolitansko mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije. Maribor je Evropska prestolnica kulture leta 2012 in bo evropska prestolnica mladih 2013. V letu 2012 je gostil tudi evropsko mladinsko šahovsko prvenstvo. Mesto se je razvilo ob reki Dravi, pod tamkajšnjim gradom. Prva omemba gradu sega v leto 1164. Grad se je imenoval Marchburg, kar v prevodu pomeni grad v marki (marka je bila obmejna grofija). Grad je stal na hribu Piramida, tik nad mestom.
Naselbina ni nastala pod samo trdnjavo; prvič zaradi pristave pod gradom in drugič zaradi močno zamočvirjenega jugozahodnega območja. Naselbina je nastala vzdolž današnje Koroške ceste z iztekom v današnji Glavni trg, na katerem sta se srečali pomembni poti iz Koroške proti Ptuju in iz Ljubljane proti Gradcu. Prva omemba naselja Maribor je iz leta 1204. Omenjen je trg, ki stoji ob gradu. Leta 1254 je trg dobil mestne pravice. Z zmago Rudolfa Habsburškega nad Otokarjem II. leta 1278 se je začelo mesto naglo razvijati. Maribor je kljuboval obleganjem Matije Korvina leta 1480 in 1481 ter obleganjem Otomanskega cesarstva leta 1532 in 1683.
Mesto je ostalo pod oblastjo Habsburške monarhije vse do leta 1918.
Danes je v mestu vrsta institucij nacionalnega pomena. Tukaj imajo sedež Univerza v Mariboru, Institut informacijskih znanosti – IZUM, Nova KBM, Zavarovalnica Maribor, SNG Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor in Mariborska nadškofija. Prav tako imajo v mestu sedež nacionalne institucije, kot so Pošta Slovenije, Slovenski podjetniški sklad, Javna agencija Republike Slovenije za energijo in Agencija za železniški promet.
Maribor je središče slovenske Štajerske in sedež Podravske regije ter vzhodne kohezijske regije z nadvse ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti, ob reki Dravi, med Pohorjem, Kozjakom in Slovenskimi goricami, med Dravsko dolino in Dravskim poljem.

12:00

Prevoz do Jarenine in obisk kleti Dveri-Pax. Ogled posestva in gradu, kosilo in vinska degustacija. Počitek v objemu čudovite narave in vinogradov.

Vinsko trto vzgajajo na naravi prijazen način. Grozdje obirajo ročno, ga nežno ločijo od pecljev, zatem pa svoje znanje, izkušnje in tradicijo uspešno prepletajo z najsodobnejšimi tehnologijami pridelave vin. Z zorenjem se razvijejo vina, ki jih odlikuje čudovita harmonija svežine, nežnega sadnega okusa in kakovosti posamezne sorte. Najpomembnejša značilnost vseh njihovih vin pa je predvsem izjemna pitnost. Z znanjem, predanostjo in inovativnostjo ter sledenjem ciljev, ki so si jih zastavili na področju razvoja blagovne znamke, s ciljem postati vodilni pridelovalec vin v Sloveniji, hkrati pa blagovni znamki gradijo ugled tudi v tujini. Vina pridelujejo v poslopju bivše grajske pristave v Jarenini, kjer ima podjetje tudi sedež. V maju 2007 so zaključili prenovo dvesto let starega poslopja in v juniju 2007 odprli vrata ene najsodobnejših vinskih kleti na Slovenskem. Klet ponuja kapacitete za skladiščenje 300 tisoč litrov vina, od tega je 50 tisoč litrov vina shranjenih v hrastovih sodih.

Poleg stoji Jareninski dvor, prej stara samostanska vinska klet, v kateri številnim gostom v prijetnem ambientu nudijo degustacije vin. V grajski kleti Jareninskega dvora so Benediktinci pridelovali vina že od leta 1139. Vinska klet je hkrati najstarejši del gradu, saj je nadzemni del grajskega kompleksa bil v zgodovini večkrat dograjen in prenovljen. Ljubitelji vin Dveri-pax pa lahko obiščejo tudi naš vinogradniški dvorec Železne dveri, stavbo iz druge polovice 15. stoletja, v katerem so uredili vinoteko in mogočno obokano grajsko klet. Dvorec Železne dveri stoji ob Jeruzalemski vinski cesti in nudi prekrasen pogled na Jeruzalemske gorice z velikega grajskega dvorišča

16:00

Prevoz do ekološke kmetije v bližini, predstavitev zgodbe o dolgoletnem boju za kmetijo (Pohorje Beef). Degustacija eko izdelkov na kmetiji (likerji, žganja, sirupi). Večerja lokalnih eko dobrot. Po večerji še nekaj časa za morebiten nakup izdelkov na kmetiji in konec izleta. Organiziran prevoz nazaj po dogovoru in želji.

Pred 27 leti so na Izletniško ekološki kmetiji Uranjek za goste odprli vrata domačije. Sprva še kot vinotoč, kasneje so ponudbi dodali še slastna kosila. Vseh 27 let so temelj njihovega dela sveže doma ekološko pridelane surovine, ki jih skrbne domače roke pripravijo v nadvse okusne, visoko kvalitetne obroke in izdelke. S trdim delom in predanostjo gostom, je kmetija v vseh teh letih ustvarila veliko zgodb – zgodbo o rasti, razvoju, zaupanju, partnerstvu in ugledu. Na kmetiji se ukvarjajo z ekološko rejo telet Pohorje Beef. V hlevu imajo 9 krav dojil in okoli 7 telet Pohorje Beef. Pohorje Beef je meso mladih telet, starih od 8 do 10 mesecev, vzrejenih na naravi prijazen, ekološki način na naših prostranih travnatih površinah. Teleta se v vseh letnih časih gibljejo skupaj z materami po neokrnjeni naravi, sesajo njihovo mleko in se pasejo na travnikih, gnojenih samo z domačimi naravnimi gnojili. Prehranjujejo se le s kakovostno krmo, pridelano na kmetiji. Vzreja poteka brez umetnih dodatkov, kot so antibiotiki, stimulatorji rasti, hormonski in sintetični dodatki ter gensko spremenjeni organizmi. Pridelava krme in reja na kmetiji sta pod stalnim strogim nadzorom neodvisnih pooblaščenih organizacij, kar zagotavlja kakovost in varnost mesa. Naravi prijazen, ekološki način vzreje telet zagotavlja, da je meso varno, zdravo, visoke kakovosti, polnega okusa in bogato s hranilnimi snovmi.

Scroll to Top